Special Tactics And Rescue Squad

Jak vyrobit Dýmovnici!

21.10.2009 11:09
Jak vyrobit dýmovnici!


Chemikálie:
65g dusičnan draselný
35g sorbitol
65ml voda

Postup:
1) Dáme vařit 65ml vody (nejlépe na spirálovém vařiči) a ve vodě rozpustíme 65g KNO3 (dusičnan draselný). Až se všechen dusičnan rozpustí, přidáme 35g sorbitolu (lze přidat i trochu ZnO - nemá vliv na kvalitu dýmovnice, především na lepší " smažení" ).
2) Celou směs zahřejeme, za stálého míchání čekáme dokud se voda nevypaří a vzniklá kaše nepřestane bublat a prskat. Se směsí musíme neustále hnětat, aby došlo k dokonalému odpaření vody a také, aby se nám nepřipálila.
3) Po té obsah vyklopíme a počkáme dokud směs trochu nevychladne.
4) Pak uděláme třeba kuličku a vpíchneme do ní hlavičku od sirky (na jednu várku uplácáte až 10 kuliček o průměru 2,5cm.

Vlastnosti:

Dýmovnice je tvrdá a pevná, bohužel také navlhavá (vyvarujte se skladování na místech se zvýšenou vzdušnou vlhkostí... ). Při hoření trošku prská a zároveň se uvolňuje relativně vysoké teplo (používejte pouze na nehořlavých podložkách). Nezanechává po sobě větší stopy - nedohořelý popílek, strusku...atd. (pouze při kvalitním a přesném zpracování). Když dýmovnice hoří, uvolňuje se i sičivý zvuk, což působí také zajímavým dojmem. Dýmovnici neuzavírejte do utěsněných obalů (přeci jen jde o raketové palivo). Jednou jsem pro pokus dýmovničku dal do dutinky od dělobuchu a ucpal. Zboku jsem pak dutinku propíchnul a narval tam stopinu. Po zažehnutí se z dýmovničky stala včelka - dutinka začla rotovat a zmizela někde v obytných domech (blbej pocit). O tom ale zas někdy příště...


Ještě jeden způsob vyroby!!



Chemikálie: Moučkový cukr
Dusičnan draselny (SANITR)
Jedlá soda(HYDROGEN UHLIČITAN SODNÝ)



Postup: Potřeby:Cedník, naběračka, váha, velká nádoba. Nejdřív se potřebuje rozmělnit salnitr, nasype se ho trochu do cedníku (množství záleží na velikosti cedníku, naběračkou se pak

krouživými pohyby rozmělňuje. Případně je nutné použít trochu brutální síly aby došlo k rozmělnění hrud. Sítem už bude propadávat pouze jemný prášek (záleží na jemnosti cedníku).

Stejným způsobem se rozmělní i moučkový cukr. Nyní se promíchá cukr a dusičnan v poměru 1:1 (500g dusičnanu, 500g cukru). Tím se získá jednodušší slož WP50. Ze 1000g WP50 se

odebere 100g, které se dá stranou. Ke zbylým 900g se přimíchá 100g sody. Tím se získá WP45, která se vyznačuje pomalejším hořením a je proto vhodnější jako náplň do dýmovnice.

Pozor: Kvalita a intenzita dýmu je závislá na kvalitě jemnosti slože, promísení (jemnější = lepší)! Hotová slož se může nechat vysušit na teplém místě (max. tep. sušení 60 stupňů). Ale může se plnit rovnou, neboť i po naplnění směs absorbuje vodu z ovzduší.


Konstrukce: Vhodný obal dýmovnice umocňuje efektivitu dýmavé lože. Proto se věnuj obalu mimořádná pozornost. Bude se potřebovat válec s přibližně 8mm otvory spirálově po

celém obvodu. Poměr vnitřního průměru a vnitřní délky je nejvhodnější 1:4 (nesmí být menší než 1:2). K celkovné délce se samozřejmě přičtá délka ucpávky, + 1cm z každé strany.

Nejsnáze proveditelná je následující konstrukce, kterou zvládne opravdu každý.



Barevné Dýmovnice

Postup:

Obecný postup výroby dýmovnice je popsaný v dokumentu o bílých dýmovnicích, proto se jím tady už nebudeme zabývat. Uvádíme pouze složení směsí.

Barva dýmu

Složení směsi

černý

6 dílů naftalínu
10 dílů kyseliny šťavelové
8 dílů infusoriové hlinky
1,5 dílů laktosy
10 dílů chlorečnanu draselného

modrý

7 dílů chlorečnanu draselného
5 dílů laktosy
8 dílů syntetického indiga
1 díl infusoriové hlinky

červený

1 díl chlorečnanu draselného
5 dílů laktosy
3 díly paramitrového červeného anilinu

zelený

6 dílů chlorečnanu draselného
5 dílů laktosy
3 díly auraminu
3 díly syntetického indiga

žlutý

30 dílů chlorečnanu draselného
25 dílů laktosy
30 dílů salmiaku
15 dílů auraminu

© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si www stránky zdarma!Webnode