Special Tactics And Rescue Squad

Zbraně používané německým Bundeswehrem

20.10.2009 06:57

Články

144.Pioniertruppe

Zbraně používané německým Bundeswehrem

Stručné povídání o zbraních BW a jejich využití. O všech technických detailech Vás většinou nebudu zatěžovat, dá se snadno dohledat…

 

Gewehr G3

Zbraň zkonstruovaná německou firmou Heckler und Koch, vychází z konstrukce MP44. G3 je ve výzbroji německé armády již od konce 60. let, proto současné době je postupně nahrazována puškou Gewehr G36.
Zbraň má stavitelné dioptrické hledí, možnost montáže optiky/kolimátoru pomocí montážní lišty. Speciální tlumič výšlehu plamene s úchytem granátového nástavce. Puška G3 byla první zbraní s uzamykacím válečkovým systémem. Nevýhodou zbraní G3 je celkem silný zpětný ráz, který způsobuje výkonný náboj ráže 7,62 mm. Její samonabíjecí verze ráže .308 Win. byla označena jako HK91. Shodný model ráže .223 Rem. nese název HK93.

 

Gewehr G36

Útočná puška vyvinutá firmou Heckler und Koch pod projektovým jménem HK50, byla do výzbroje bundeswehru zařazena po dlouhém výběrovém řízení (konkurence např. v Steyer AUG) v roce 1997. První kusy obdržely jednotky KSK.
Standardní verze bundeswehru má v nosné rukojeti integrován puškohled s 3x zvětšením a nad ním kolimátor, na zbraň lze snadno namontovat granátomet AG36. Verze C „compact“ má na nosné rukojeti dlouhou RIS lištu a stavitelná dioptrické hledí. Na nabití využívá energii prachových plynů (využití tlaku plynů). Zbraň má velice dobré ohlasy co se týče přesnosti střelby (efektivní použití až na 800 metrů). Pomocí integrované dvojnožky na předpažbí a bubnového zásobníku se dá lehce přestavět na podpůrný lehký kulomet.

 

Gewehr G22

Odstřelovací puška německé armády vyrobená firmou ACCURACY INT. LTD byla do výzbroje BW zařazena na přelomu 1998/1999. Jiná označení Gewehru jsou M700 A.I.C.S, L96A1, či APS2 Type 96.
Zbraň je ráže: 7,62 mm, zásobník na 10 ran. Efektivní dostřel je 1100 m a přesnost je 0,75 MOA na vzdálenost 1000 m. MOA (Minute Of Angle). 1 MOA se rovná 29 mm na 100 m. Takže G22 má soustřel nějakých 225 mm na 1000 m. Pro taktické odstřelovací pušky je bráno jako kritérium zbraň s MOA ne vyšší jak 1. Pro srovnání - ruský Dragunov má soustřel 1,5 MOA)

 

Maschinengewehr MG3

Kulomet vyvinut z osvědčené druhoválečné MG42, používá standardní kalibr 7,62 NATO. Standardní lehká verze má sklopnou dvojnožku a je určena pro boj do 800m, těžká verze má trojnožku a je použitelná pro boj do 2000m.
Pro zajímavost - hmotnost: kulomet 10,5 kg, dvojnožka 0,55 kg, hlaveň 1,8 kg. Pro nabíjení využívá zpětný tlak. Jelikož je tato zbraň značně nemoderní konstrukce (ale přesto patří mezi nejlepší zbraně NATO svého druhu) je postupně nahrazována lepším modelem MG4

 

Maschinengewehr MG4

Další zbraň z dílen HK byla vyvinuta na základě zkušeností vojáku NATO. Díky pokročilým technologiím se vyznačuje vysokou spolehlivostí a přesností i v extrémních podmínkách. Jelikož zbraň váží pouhých 7,9 kg včetně dvojnožky je snadno obsluhovatelná jedním mužem. Pro nabití využívá energii prachových plynů (využití tlaku plynů).
Zbraň disponuje stavitelnými dioptrickými mířidly (100-1000m), pomocí RIS je možné rychle nainstalovat noční vidění či puškohled. Tento kulomet od roku 2005 postupně nahrazuje starší MG3. MG4 je součástí německého plánu IdZ.
 

 

Panzerfaust 3

Ve výzbroji BW od roku 1998, je schopný prorazit 700mm silný pancíř, problém ji nedělá ani železobetonová stěna bunkrů. Díky Davisovu systému je možné střílet i z uzavřených prostor. Panzerfaust 3 nahradil dříve používaný Panzerfaust leicht.

Maschinenpistole MP2/UZI

MP2 byla dovážena do BW z Izraele od výrobce Israel Military Industries - IMI. Bundeswehr ji používá jako standardní PDW zbraň, případně se používá pro CQB boje, stejně jako třeba v US ARMY MP5. Byla zavedena v roce 1959. V současnosti je nahrazována vysoce kompaktní a efektivní MP7.

 

 

 

 

Maschinenpistole MP5K

Této zbrani náleží v BW jen velmi malý podíl, v podstatě je k nalezení pouze u námořnictva. Jedná se o zkrácenou verzi MP5PDW (bez pažby, krátká hlaveň). Funguje jako automatická zbraň osobní ochrany, vysoce nevhodná pro střelbu na střední a delší vzdálenosti. Svojí velikostí je uzpůsobena vysoké kompaktnosti. Do výzbroje byl samopal zařazen roku 1985. I přes jeho klady bude však nahrazována modernější MP7.


Maschinenpistole MP7

Zbraň zaváděná od roku 2001 sloužící jako personal defense weapon. Zbraň je speciálně navržena aby cíli způsobila ne menší škody jako G36 na krátké vzdálenosti, pro tento účel byly pro MP7 vyvinuty speciální náboje schopné prorazit neprůstřelné vesty. Zbraň je vysoce skladná, jsou na ni vyráběna stehenní pouzdra. V současnosti nahrazuje starší typ MP2. MP7 je součástí německého plánu IdZ.

 

Pistole P8

Vysoce kvalitní sekundární zbraň z dílen Heckler und Koch. Vyznačuje se vysokou přesností a spolehlivostí při kalibru 9mm. Do výzbroje je zaváděna již od roku 1994.

 

 

 

 

© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode